sülüklü gölün oluşumuSülüklügöl uzmanların yaptığı tespite göre 1703 yılında ve günümüzden 300 yıl kadar önce gerçekleştiği tahmin edilen bir heyelan sonucu oluşmuştur. Göl alanı 60 dönümlük bir alana sahiptir. Göçme ile birlikte yüzeyde bulunan köknar ve çam ağaçları su altında kalmıştır. Bu ağaçlar suların azaldığı dönemlerde halen göl içerisinde dikili şekilde görülmekte, başka yerde bulamayacağınız bir manzara sunmaktadır.

 

Gölün belirli bir gideri yoktur ve gözle görülmeyecek şekilde, tahminen toprak altındaki yarıklar aracılığı ile sızıntı şeklinde suyunu tahliye etmektedir. Dip kaynağının olup olmadığı bilinmemektedir. Kaynağını büyük oranda yayla eteklerinden göle akan Hongurdak dersinden almaktadır. Yaz aylarında bu dere kuruduğu için gölün su seviyesi de düşmektedir. Özellikle su seviyesinin azaldığı agustos-eylül aylarında gölün yüzeyi adeta dikili ağaçlarla kaplanmaktadır. Göl yüzeyinde bu böleye ait küçük yapraklı nilüferlere de rastlanmaktadır.

 

Bölgede Sülüklü göl dışında 1-2 kilomerelik yürüyüş mesafelerinde 2 adet daha göl bulunmaktadır. Sülüklügöl'den sonra bölgedeki en büyük gölün ismi Kavaklıgöl'dür. Sülüklügöl'de alabalık, kızılkanat ve gümüş balıkları doğal ortamda yetişmektedir. Sülüklügöl'e ismini veren sülüklere ise kavaklı göl civarında rastlanmaktadır. Sülüklügöl'de geçmişte çok miktarda yaşayan ve günümüzde çeşitli hastalıklar için geleneksel sülük tedavisi uygulamalarında kullanılan sülükler göle bırakılan balıklar tarafından yendiği için nesli tükenme noktasına gelmiştir. Yörede gölün ismi Sarıgölcük olarak adlandırılır. İsmini oluşumu sırasında meydana gelen heyelan sonucu açığa çıkan sarı topraklı yardan(uçurum) almıştır. Sarıyar ve Sarıgöl birbirini tamamlayan iki doğa harikasıdır.(Kaynak: www.suluklugol.com)

 

Hazırlayan İlhan Bozkurt

İlk yayın tarihi: 24/01/2011

Copyright ©